- Waar gaat cognitieve theorieën over?
Cognitieve theorieën gaan over de informatieverwerking bij mensen en richten zich op de karakteristieke inhoud en informatieverwerkingsprocessen bij de verschillende vormen van psychopathologie. Een belangrijke veronderstelling is dat psychische stoornissen voortkomen uit de wijze waarop mensen informatie selecteren en verwerken.
- Wat verstaan we onder schema's binnen cognitieve psychologie?
De kennis waarover een persoon beschikt, is volgens de cognitieve psychologie georganiseerd in schema's.
(Als door een bepaald informatie een schema wordt geactiveerd, komt aanvullende informatie ter beschikking die in dat schema is vertegenwoordigd)
- Zelfspraak?
Een vorm van gecontroleerde (seriele) informatieverwerking bij het oplossen van problemen.
- Stresscopings theorie?
- Geintroduceerd door Lazarus
- Twee belangrijke informatieverwerkende processen elkaar opvolgend:
I. Primari appraisal: een persoon maakt bij confrontatie met een stressfactor een eerste inschatting van de mate van bedreiging.
II. Secondary appraisal: vervolgens beoordeelt de persoon welke mogelijkheden ter beschikking staan om de bedreiging succesvol het hoofd te bieden.
- Impliciete vs expliciete kennis?
Impliciet: Veel van wat mensen weten, kunnen zij niet in exacte bewoordingen omschrijven. Impliciete kennis is verbonden met persoonlijke ervaringen en vaardigheden. Het is stilzwijgende kennis en daarom moeilijk vast te leggen en over te dragen.
Expliciet: Feiten kennis bijv verkregen door boeken.
- Wat is automatische en gecontroleerde informatieverwerking?
Automatisch= groot deel van informatieverwerking gaat automatisch, persoon hoeft geen aandacht en actief denken uit te oefenen. Dan kunnen er ook verschillende parallelle processen optreden. Kan alleen bij voorspelbare input. (onverwachte/ onbekende input vraagt om gecontroleerde info.verwerking.)
Bijvoorbeeld: autorijden, sigaret roken, muziek luisteren n gesprek voeren (onbewuste handelingen).
Gecontroleerd= heeft sterke capaciteitsbeperking, meer serieel karakter(transformaties na elkaar, niet tegelijk)
- Er zijn 4 cognitieve mechanismen waarneembaar, in het geval informatie het vooroordeel tegenspreekt. Welke?
I. Selectiebias (vertekening): informatie die niet klopt met het vooroordeel wordt niet waargenomen, informatie die ermee overeenstemt juist wel.
II. Bias in interpretatie v.d. informatie die het vooroordeel tegenspreekt. Deze informatie wordt meestal zo geïnterpreteerd dat zij het vooroordeel bevestigt of wordt opzij geschoven/weggeredeneerd.
III. Voordelen roepen verwachtingen op waarnaar de persoon zich gaat gedragen. Dit gedrag kan er toe leiden dat ervaringen die het vooroordeel tegenspreken, niet kunnen ontstaan.
IV. Een vooroordeel lijkt herinneringen te vertekenen: men herinnert zich informatie die strookt met het vooroordeel gemakkelijker dan informatie die er niet mee te rijmen valt.
- Schema's zijn niet onveranderbaar. Op welke 2 manieren is veranderingen in een schema mogelijk?
I. Assimilatie: de nieuwe informatie wordt vervormd, zodat ze alsnog in het bestaande schema past.
II. Accommodatie: aanpassing van het schema, zodat het strookt met de nieuwe informatie.
- Wanneer spreek je van aandachtsbias? Welke rol speelt het bij angststoornissen?
Wanneer de aandacht zich selectief richt op bepaalde aspecten van de aangeboden informatie ten koste van andere aspecten van die informatie.
Aandachtsbias treedt op bij pathologische angst en niet bij andere vormen van psychopathologie. De vroegtijdige onderkenning van en het ontsnappen aan bedreigende stimuli dragen mogelijk bij aan de instandhouding van pathologisch angst. Ontsnappen aan en vermijden van een onmiddellijk gevaar spelen geen rol bij andere stoornissen.
- Heuristiek? Noem de 2 soorten heuristiek.
De strategieën die worden gehanteerd in het verwerken van informatie en in de oordeelvorming in de sociale psychologie. In veel gevallen leidt het tot een snel en juist oordeel. In bepaalde omstandigheden kan het ook tot grove vertekeningen leiden.
I. Beschikbaarheidsheuristiek
II. Representativiteitsheuristiek
- Wat verstaan we onder de geheugenbias? Bij welke psychologische stoornis komt het vaak voor?
Geheugenbias houdt in dat zaken die te maken hebben met de persoon zelf en een negatieve, sombere, emotionele lading hebben, gemakkelijker worden herinnerd dan andere zaken.
- Depressieve stoornissen
- Hoe worden in cognitieve therapie verstoringen van cognitieve schema's gecorrigeerd?
In cognitieve therapie wordt geprobeerd om manieren van informatieselectie en interpretatie bewust te laten worden en deze te beïnvloeden door kritische reflectie en toetsing aan de werkelijkheid. Het doel is een uiteindelijke verandering op het niveau van schema's.